Elk jaar doe je het... en elk jaar werkt het niet. Die goede voornemens. Vol goed moed beginnen we er aan, om na een maand weer te verdwalen in onze oude (slechte) gewoontes. Wij geloven dat het anders kan. Hoe? We helpen je op weg!
Meer bewust zijn
De eerste stap is je bewust worden van de gewoontes die je hebt. Veel dingen doe je op automatische piloot. Sta eens heel bewust stil bij de dingen die je doet en vraag je af waarom je ze doet. Plof je bijvoorbeeld na het werk altijd voor een uur in de zetel? Is dat omdat je weinig energie hebt? Zou een korte wandeling niet meer energie geven?
Vervang een slechte gewoonte door een goede
Heb je een goede gewoonte waar je aan wil werken en een slechte waar je vanaf wil? Probeer de twee eens te combineren. Vervang de slechte door de goede. Merk je bijvoorbeeld dat je te veel tijd op je smartphone scrolt, maar te weinig water drink tijdens de dag? Link de twee dan aan elkaar: merk je dat je ‘verdwaald’ bent op je gsm, leg hem dan weg en drink een glas water.
Maak je doelen SMART
Voornemens werken niet, maar doelen stellen zeker wel. Het belangrijkste bij doelen stellen is om het zo concreet mogelijk te maken. Het SMART principe volgen is daarbij heel handig. Volgens dit principe moet elk doel dat je stelt Specific, Measurable, Achievable, Relevant en Time-bound zijn. Heb je een doel voor ogen, maak het dan heel concreet aan de hand van deze stappen.
S - Je moet het doel zo specifiek en concreet mogelijk formuleren.
M - Je moet het doel echt kunnen meten en controleren.
A - Een doel mag uitdagend zijn, maar het moet wel haalbaar zijn.
R - Je moet echt een reden hebben om je doel te willen bereiken, je moet er warm van worden.
T - Je moet een deadline op je doel kleven, zodat je er naartoe kan werken.
Wil je bijvoorbeeld fitter worden, dan kan je daar het volgende van maken: “Ik kan op 1 juni 5 kilometer lopen, zonder te wandelen of pauzeren tussendoor.”
Een extra tip van ons: maak een doel altijd positief. Dus niet “Ik ga een maand lang geen enkel koekje eten.” maar wel “Ik ga een maand lang elke dag 1 stuk fruit eten.”
Plan het in
Wanneer je een SMART doel hebt geformuleerd is het belangrijk om actie te ondernemen. Schrijf op welke acties en gewoontes je nodig hebt om dit doel te bereiken. Maak het héél concreet. En plan de nodige stappen om je doel te bereiken in je agenda. Failing to plan, is planning to fail!
Begin klein
Je kan niet al je gewoontes in 1 keer veranderen of heel je leven omgooien op één dag. Duurzame en blijvende gezonde gewoontes moet je langzaam opbouwen. Begin dus klein! Noteer in zo klein mogelijke stapjes hoe je naar je doel toe kan werken.
Deel met anderen
Door anderen te betrekken bij de gewoontes die je wil veranderen of de doelen die je wil bereiken zorg je voor steun en neem je echt verantwoordelijkheid. Vertel dus aan je partner, gezin, familie, vriendinnen wat je plannen en doelen zijn. Misschien heb je wel een vriendin die ook bepaalde doelen heeft voor dit jaar? Spreek af om elkaars buddy te zijn. Motiveer elkaar en deel jullie wins en moeilijke momenten met elkaar.
Maak het fun
Je kan iets niet volhouden als het tegen je zin is of je het helemaal niet leuk vindt. Trek je dus al je neus op wanneer je aan je doel denkt, dan ga je het niet volhouden. Denk dan nog eens na of je dit echt wel wilt. Een goed doel en goede acties maken je enthousiast en je krijgt er energie van. Wil je fitter worden, maar heb je echt geen zin om te lopen? Geen probleem, er zijn bijvoorbeeld ook leuke groepslessen die je aan het bewegen zetten.
Anticipeer
Bedenk nu al wat er fout kan gaan en hoe je hier op zal reageren. Je zal sowieso obstakels, problemen en moeilijke momenten tegen komen. Denk al eens na welke dit zouden kunnen zijn en hoe je die zal oplossen. Wil je bijvoorbeeld elke dan wandelen, maar weet je al dat je bij slecht weer binnen zal blijven? Dan kan je misschien een workout video met stretchoefeningen zoeken die je in dat geval kan doen. Dan heb je niet gewandeld, maar wel een beweegmomentje gehad!
Fouten maken mag!
Onthoud: gedragsverandering kost tijd, energie en het is heel normaal dat je af en toe terugvalt. Ga dan voor jezelf na wat er fout is gegaan, op welke manier je dit beter zou kunnen doen en stuur je plan bij. We zijn menselijk en je hele doel overboord gooien voor één mindere dag is geen goed idee. Sta jezelf toe om fouten te maken en wees mild voor jezelf.
Comments