top of page

Dry Needling: wat is het en hoe werkt het?

Het lijkt misschien wat op acupunctuur, maar dat is het niet. Bij een dry needling behandeling worden de spanningen in je spieren 'weggeprikt' met naalden. Dat klikt misschien eng en pijnlijk, maar de behandeling kan heel doeltreffend zijn bij verschillende lichamelijke klachten.


Wat is het?

Dry needling of myofaciale therapie is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren, stijfheid of bewegingsbeperkingen. Vaak liggen triggerpoints of spierknopen aan de oorzaak van deze klachten. Door de spiervezels met een fijne naald terug los te maken worden klachten doeltreffend aangepakt.


Hoe werkt het?

Bij deze behandeling gaat de kinesist op zoek naar de triggerpoints die aan de oorzaak van jouw klachten liggen. Een spier met opgehoopte spanning voelt harder en pijnlijker aan en dat wordt een triggerpoint genoemd. Door 1 of meerdere spieren aan te prikken wordt de spanning die opgestapeld zit in de spieren losgelaten en kan de spier terug ontspannen. 1 tot 5 dagen na de behandeling begin je het resultaat te merken, maar er zijn meestal een aantal sessies nodig voor een optimaal resultaat.


Is het pijnlijk?

De steriele naaldjes die gebruikt worden zijn heel dun. Wanneer de gespannen spier aangeprikt wordt kan je wel een klein schokje ervaren dat daarna snel wegtrekt. Na de behandeling kunnen je spieren gevoelig of stijf zijn, maar na een goede nachtrust voelt dit meestal al stukken beter.


Voor wie is het?

Dryneedling helpt bij verschillende lichamelijke klachten. Triggerpoints kunnen in de spieren ontstaan door stress, overbelasting, blessures, plotselinge bewegingen of een verkeerde lichaamshouding. Ze veroorzaken vaak niet alleen spierpijn, maar kunnen ook aan de basis liggen van pijn of klachten op andere plaatsen in het lichaam. Een triggerpoint in je spier kan er voor zorgen dat het verkrampte gevoel uitstraalt naar andere plekken van je lichaam en zenuwbanen, waardoor je bijvoorbeeld ook tintelingen, duizeligheid, hoofdpijn of verminderde spierkracht kan ervaren.


Dry needling, een wondermiddel?

Dry needling is natuurlijk geen wondermiddel. Na het losmaken van de spierknopen is het essentieel om ook te werken aan de oorzaak van deze triggerpoints. Samen met je kinesist kan je, met de correcte oefeningen, de kracht, mobiliteit en uithouding van je spieren verbeteren. Op die manier voorkom je aan klachten in de toekomst.Ben je benieuwd of het iets voor jou is? Het team van inBeweging kan je hier advies over geven.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page